Geldig van vrijdag 19 t/m zondag 21 april 2024

Koud en nat weekendweer

Het ene hoog is het andere niet. Vorige week zorgde een hogedrukgebied boven het continent voor aanvoer van aangename lucht uit het zuidwesten. Vanaf afgelopen maandag wordt de regie bepaald door een hoog ten westen van de Britse Eilanden en die zorgt voor transport van behoorlijk koude lucht uit het noorden. En die aanvoer houdt voorlopig het lenteweer ver bij ons vandaan.

Vrijdagmiddag +36:

We treffen de kern van het hoog ten westen van Ierland aan. Aan de noordflank van dit hoog is een lagedrukgebied met een frontaal systeem vanaf IJsland nu boven Denemarken aanbeland. Het koufront is in de nacht naar vrijdag ons land met regen gepasseerd en bevinden wij ons in koude onstabiele polaire lucht waarin weer de nodige buien voorkomen. De luchtdrukverschillen tussen de twee druksystemen zijn vrij pittig en zorgen voor een noordwestelijke wind met 25-30 knopen met stevige uitschieters daarbij.

Zaterdagmiddag +60:

Het hoog is opgeschoven naar de Ierse Zee en het laag ligt boven Polen. Onze omgeving bevindt zich daar tussen in met een wat geruimde aanvoer die nu met 20-25 knopen en windstoten uit het noorden komt. In de onstabiele lucht komen weer buien voor.

Zondagmiddag +84:

Het hoog blijft een beetje rondtollen boven de Britse Eilanden en het laag is opgevuld. Een nieuwe depressie, afkomstig uit de Middellandse Zee, ligt nu boven de Oekraïne. De wind komt nu meer uit het noord-noordoosten en is iets in kracht afgenomen: 15-20- met nog steeds windvlagen. Opnieuw vallen er weer buien.