Pinksterweekend weerbericht geldig van vrijdag 26 tot en met maandag 29 mei 2023

Standvastig Pinksterweer

Het aanstaande Pinksterweekend staat is het teken van hoge luchtdruk, waarbij fronten kansloos zijn. Alleen de windrichting zorgt ervoor dat de temperatuur nog bescheiden blijft.

Vrijdagmiddag +36:

Ten westen van Ierland ligt de hoofdkern van een krachtig hogedrukgebied, waarin zich op de Noordzee een tweede kern bevindt. De lagedrukgebieden liggen ver bij ons vandaan: bij de Portugese kust met buien en bij IJsland met fronten. Langs de westkust staat de wind uit het noordoosten met een vlagerige 15-20 knopen. Elders zijn dat er 10-15.

Zaterdagmiddag +60:

Het Noordzeehoog is iets naar het oosten opgeschoven en treffen we nu ten noorden van de Wadden aan. Daarbij is de wind iets gaan afnemen: langs de westkust 10-15 knopen en elders 5-10 uit het noordoosten. De depressie bij Portugal heeft koers gezet naar de Azoren en het laag bij IJsland trekt naar het oosten en neemt daarmee een koufront mee, dat al verpieterend Schotland bereikt. Achter het front zit koelere lucht.

1e Pinksterdag +84:

In deze kaart ligt dat front voor onze deur met wat wolkenvelden en een geleidelijk aantrekkende wind uit het noord-noordoosten  met ruim 10 knopen in de ochtend en 15-20 in de middag. Het ‘Noordzeehoog’ ligt inmiddels boven Rusland.

2e Pinksterdag +120:

Van het inactieve front is niets meer terug te vinden, maar we bevinden ons wel in wat koeler lucht. Het Atlantisch hoog is inmiddels met zijn kern in de Noordzee aanbeland. De nog steeds noord-noordoostelijke wind is goed voor een dikke 15-20 knopen met vlagen.